KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY SİLİVRİ DEĞİŞİM MÜZESİ AÇILIŞINA KATILDI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Silivri’de bir dizi etkinliğe katıldı. Silivri Mübadele Müze Evi’nin açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy Mübadele, çok karmaşık bir tecrübe ifadesi. Tarihin dönüm noktasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun közlerinden yükselen Cumhuriyetimizin şafağında, insanların yaşamlarında derin bir değişimi temsil ediyor. Yeni bir hayatın umuduna sığınmak, nice nesillerin büyüdüğü evleri, asırlara yayılan alın teri ve emeğin birikimini, hüzünden sevince nice hatıraların hayatını, sevilenlerin mezarlarını geride bırakmaktır. ömrünü tamamlamış olanlar. Silivri de bu umudun yeşerdiği topraklardan biri” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Silivri’de bir dizi etkinliğe katıldı. Bakan Ersoy, partililerle ilk olarak Ak Parti İlçe binasında bir araya geldi. Ardından Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Bakan Ersoy daha sonra Tarihi Kısa Köprü’de incelemelerde bulundu. Ardından köy pazarından üreticilerle sohbet etti. Burada Bakan Ersoy’a İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz eşlik etti. Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, Birinci Nesil Muhacirler Sergisi’nin açılışına katıldı. Bakan Ersoy daha sonra Silivri Mübadele Müze Evi’nin açılış törenine katılarak müze evi gezdi. Bizans Sarnıcı Müze Alanı ve Hünkarı Şerif Camii İhya Projesi’nin incelenmesinin ardından etkinlikler sona erdi.
‘MÜLLÜ HAFIZASINA SEBEP OLAN ÖĞELERİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kültür sanat mekanlarımıza her geçen gün bir yenisini ekliyor ve bunu yaparken de kültür, sanat ve tarihimizin nadide her detayını yaşatmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. gelecek nesillere miras bırakmak.Milli hafızamızı kimliğimizi oluşturan tüm unsurlarla yaşatmak için proje ve çalışmalar hayata geçiriyoruz.Açılışını yapmakta olduğumuz Silivri Mübadele Müze Rezidansı oldukça maliyetli bir proje bünyesine kazandırılmıştır. İstanbul Valimiz ve Silivri Belediye Başkanımız tarafından bu irademize paralel bir anlayışla hayata geçirilmiştir.Üç kıtaya yayılmış bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden çekilmesiyle birlikte bu geniş coğrafyada büyük bir değişimi tetiklemiştir. Avrupa devletlerinin de bu değişimde tek söz sahibi olma planları vardı ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milletinin iradesiyle kazanılan Kurtuluş Savaşı bu planı bozdu. planladık ve Anadolu’nun kaderini kendi elimize almamızı sağladı. Elbette hem 6 asırlık bir çınar ağacının yok edilmesi hem de Avrupa devletlerinin kontrolündeki Yunan işgalinin ortadan kalkması ile siyasi ve coğrafi olarak yeniden tanımlanan sınırların Türklerin hayatını etkileyecek sonuçlar doğurması kaçınılmazdı. burada yaşayan insanlar. 30 Ocak 1923’te imzalanan ve tarihte benzeri görülmemiş “Türk ve Yunan Halklarının Mübadelesine Dair Sözleşme ve Protokol” de bunlardan biridir.
‘DEĞİŞİM, KARMAŞIK BİR DENEYİM İFADESİDİR’
Bakan Ersoy, Mübadele çok karmaşık bir tecrübe sözü. Tarihin dönüm noktasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun közlerinden yükselen Cumhuriyetimizin şafağında, insanların yaşamlarında derin bir değişimi temsil ediyor. Mübadele, bir zamanlar vatan olan topraklardan kopup ebedi vatan olan Anadolu’ya yol almaktır. Nice nesillerin büyüdüğü, yüzyıllara yayılan alın terinin ve emeğin birikiminin, hüzünden sevince nice hatıraların yaşandığı evlerden, ömrünü tamamlamış sevdiklerin mezarlarından ayrılıp, bir umutla sığınmaktır. yeni hayat. Silivri de bu umudun yeşerdiği topraklardan biri” dedi.